5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke

1721.06.28. 13:49 - Piaci hírek

 Tavaly november óta nem látott magasságba kapaszkodott ma az arany árfolyama, mely augusztus közepe óta - érdemi lefele irányuló korrekció nélkül - már 12%-os emelkedést mutat. A jegybanki likviditásfokozó intézkedések, az elszálló gabonaárak, illetve a geopolitikai feszültségek egyaránt a nemesfém piacára terelik a befektetõket. Az 1800 dollár körüli szint áttörése a grafikonra pillantva kemény diónak tûnhet, azonban az aranypiac eddigi lendülete igen meggyõzõ volt atekintetben, hogy elhihessük akár a 2011. õszi, 1900 dolláros rekordszintek ismételt elérhetõségét. Az út azonban rázós lehet, az öveket (más néven stop loss szinteket) ne felejtsük el becsatolni, szorosra húzni. Közel egy éve nem látott magasságba kapaszkodott a mai kereskedés során az arany árfolyama, mely ennek köszönhetõen a korábban többször is lokális csúcsként funkcionáló 1800 dolláros szintek küszöbéhez érkezett. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke


Nemcsak a lokális csúcshoz került közel a nemesfém, hanem a 2011 õszén felállított, 1900 dollár feletti rekordszintekhez is, köszönhetõen az augusztus közepe óta megfigyelhetõ kitartó, szinte töretlennek is mondható menetelésének. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke


Az arany árának emelkedését az utóbbi hetekben több tényezõ együttesen segítette: 

1. Az áldásos jegybanki munka: A nemesfém árfolyamára legnagyobb hatással a jegybanki eszközvásárlási és likviditásbõvítõ programok vannak, hiszen a befektetõk félve a papírpénz elértéktelenedésétõl, olyan egyéb, pénzfunkciókkal is bíró eszközöket keresnek, melyek kínálatát nem tudják a gazdaságpolitikai döntéshozók egyik napról a másikra sokszorosára emelni. Az arany ilyen tekintetben, a történelmi hagyományokból kiindulva ennek tökéletes eszköze, amit az utóbbi idõszakban tapasztalhattunk is. Az amerikai Fed kvázi korlátlan módon nyitotta meg a pénzcsapokat, és az utóbbi idõszakban az EKB is határozottabb elmozdulást mutat a likviditásfokozás irányába. 

Ez felfele segítette az arany árfolyamát, mint ahogy a dollár árfolyamának utóbbi idõszakban látott gyengülése is. A zöldhasú gyengülése ugyanis minden mást állandónak véve áremelkedést okoz a dollárban denominált eszközök piacán, hogy azok reálértéküket megtarthassák. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke


2. Elszálltak nyáron a gabonaárak: Azok a befektetõk, akik tartanak az inflációs nyomástól, rendszerint az aranyról hiszik el, hogy ilyen környezetben képes lesz õket, vagyis vagyonuk értékét megõrizni. A legtöbb statisztika valóban rámutat arra, hogy magas inflációs környezetben az arany árfolyama erõsen teljesít, így a gabonaárak nyári elszállását látva sokan kezdhettek az arany irányába fordulni. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke


A jelentõs mértékben emelkedõ mezõgazdasági árak talán más aspektusból is érdekesek lehettek. A nyersanyagalapok a nagy gabonaár emelkedést követõen azon kezdhettek gondolkodni, hogy zsebre téve a megszerzett profit egy részét, a pénzt mely más nyersanyagban kezdjék fialtatni. Az ipari fémek kilátása a gazdasági lassulás miatt borzasztó volt, az olajpiacon a robosztus kínálatra kezdett fókuszálni mindenki, így választásként maradhatott az arany, melyet a nyári hónapokra igencsak elfelejtettek a befektetõk. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke


3. Tele voltunk bizonytalansággal: Az õszi hónapok elõtt ráadásul számos bizonytalansággal néztek szembe a piaci szereplõk. Nem tudtuk, hogy a német alkotmánybíróság végül mit mond az ESM-rõl, hogy az eurózóna perifériáján mi lesz majd a spanyolokkal, ráadásul a bizonytalansági faktorokat a még mindig elõttünk álló amerikai választás, illetve a költségvetési szakadék jelensége csak tovább táplálja. A befektetõk a bizonytalan idõkben elõszeretettel választanak menedéknek tartott eszközöket, amilyennek az arany is bizonyult a pénzügyi válság során. 

4. Geopolitikai feszültségek: Az arany menedékszerepe geopolitikai feszültségek idején is felerõsödik, márpedig az utóbbi idõszakban volt mi tüzelje a nemesfém iránti igényt. Az alapvetõen békés Kína Japánnal folytat egyre kiélezettebb határvitákat, eközben a szíriai feszültségek úgy tûnik a szomszédokat is érintik, hiszen a feltüzelt török hadsereg bármelyik pillanatban kész lehet bevonulni az országba. Eközben az iráni szankciók miatt az országban valutaválság és hiperinfláció fenyeget, ami melegágya lehet egy forradalmi lendületnek is, destabilizálva az egész olajban gazdag közel-keleti régiót. 

5. Dél-Afrikában sztrájkoltak: Az arany malmára hajthatta a vizet, hogy a nemesfém piacán igen jelentõs termelõnek számító Dél-Afrikában az utóbbi hónapok a bányászsztrájkoktól voltak hangosak. Amellett, hogy a termelés folyamatosságát veszélyeztetik az ilyen jellegû sztrájkok, a nemesfémek tekintetében más oldalról is igen fontosak ezek a megmozdulások. A sztrájkok ugyanis jellemzõen béremelés iránti igényt jelentenek, melyet részben kénytelen megadni a bányavállalat, ami viszont az arany unciánkénti, amúgy is emelkedõ kitermelési költségeinek csak újabb lendületet ad. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke


6. India is besegít: India a világ legjelentõsebb fizikai arany felhasználója, ahol az aranyvásárlást tradicionális okokra lehet visszavezetni. Az õszi hónapok erõs arany iránti igényt jelentenek az ország felõl, így az a hír semmiképp nem elhanyagolható, hogy a UBS India felé történõ aranyeladásai tegnap április óta a legmagasabb szintet érték el. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke


Miért legyünk egyre óvatosabbak? 

Az arany piacán érdemes lehet az ár emelkedésével párhuzamosan egyre óvatosabb álláspontra helyezkedik. Láthatjuk, hogy mostanra számos tényezõ összeállt, ami az arany emelkedését eddig is segítette, ezeken felül újabb, az áremelkedés irányába ható katalizátorokat talán kívánni is nehéz lenne. Az árfolyam augusztus közepe óta kvázi megszakítás nélkül emelkedik, és úgy tûnik, hogy ezzel párhuzamosan a spekulatív pozícionáltság is egyre erõsebb a vételi oldalon. Az már csak hab a tortán, hogy mindezek közepette egyre erõsebb ellenállásszintek tornyosulnak elõttünk. 

Azért csak nagyobb óvatosság (például szûkebbre húzott stop loss szintek), nem pedig az azonnali menekülés lehet a helyes stratégia jelenleg az arany piacán, mert azt pontosan senki nem tudja megmondani, hogy a jegybanki likviditásbõvítésekbõl, vagy a geopolitikai feszültségekbõl van-e még mit beáraznia a piacnak. Könnyen elképzelhetõ ugyanis, hogy ezek a tényezõk akár újabbnál-újabb csúcsokra hajthatják még az arany árfolyamát. 

Megtáltosodott az arany, ide menekül a tõke

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok