5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Megvan még a 8100 tonna aranyunk?

2013.01.16. 18:17 - Piaci hírek

 Az államadósságot mérséklõ ezermilliárd dolláros platinaérme kibocsátása után most azért indítottak petíciót az amerikaiak, hogy független auditor ellenõrizze, fizikailag megvan-e az USA 8100 tonnát kitevõ aranytartaléka – írja a Conclude Daily Gold. Az USA kincstárának 2012. december 31-ei adatai szerint az Egyesült Államok 261 millió unciányi aranytartalékát négy helyen tárolják: Denverben, Fort Knoxban, West Pointban és a New York-i FED-nél.

Az aranyrudak aranytartalmát és súlyát utoljára 1953-ban állapították meg, ezért idõszerûnek és indokoltnak tûnik a petíciót megfogalmazók igénye. Különösen, hogy az utóbbi idõben széles körben elterjedt a pletyka, miszerint nem akkorák az aranytartalékok, mint amilyen értéken az azokat õrzõ intézmények kimutatásában szerepelnek. Emiatt pedig az aranytartalékkal rendelkezõ országok attól tartanak, ha a tulajdonosok elkezdik kivenni tartalékaikat, akkor az utolsóként ébredõknek már nem jut belõlük.

A lavinát a papíron mintegy 3400 tonnás aranytartalékkal rendelkezõ Németország indította el, amikor tavaly tavasszal bejelentette, a New York-i Fednél tárolt aranytartalékából mintegy 150 tonnát hazavitet. Nem véletlen, hogy az aláírásgyûjtõk azt is szeretnék kideríteni, kik az USA aranytartalékának valódi tulajdonosai, és a kormány mennyit adott belõle kölcsön.

 

Hogy a vizsgálat objektív és hiteles legyen, azt a petíciót megfogalmazók az USA pénzverdéjétõl, a Kincstártól, az amerikai számvevõszéktõl, a felügyelettõl és a Fedtõl független auditorokra bízná. Van esély a kezdeményezés sikerére, hiszen az egy héttel ezelõtti indulás óta, szerda reggelig már több mint ötezer aláírás gyûlt össze a Fehér Ház hivatalos honlapján. Ha ez az ütem nem csökken, a február nyolcadikai határidõig összegyûlhet annyi aláírás, hogy Washingtonnak érdemben foglalkoznia kelljen a javaslattal.

Esélytelennek tûnik ugyanakkor az a petíció, amely az aranystandardhoz való visszatéréshez gyûjt híveket, azzal érvelve, hogy az stabilizálná a gazdaságot és pénzügyi biztonságot nyújtana a középosztály számára. A kiírók szerint a dollár aranyra való átválthatóságát biztosító rendszer 1971-es feladása az oka annak, hogy azóta a dollár – mint fogalmaznak – katasztrófálisan leértékelõdött, ezzel szemben az arany ára a „sztratoszférába” emelkedett.

Bírálják a túláradó fantáziájú „gazdasági szakértõket”, akiknek köszönhetõen szerintük az amerikai devizát ma a bürokraták szeszélyei mozgatják. Úgy gondolják, hogy az arany ezzel szemben a vagyon kézzelfogható mértéke, a munka megfelelõ ellenszolgáltatása, egy olyan áru, amelyet csodálnak, kereskednek vele, ráadásul még menedéket is nyújt a korrupció és az infláció ellen. Ám a január másodikán indult kezdeményezéssel szerda reggelig mindössze 1705-en értettek egyet, így elérhetetlennek tûnik a hiányzó 23 295 aláírás megszerzése az elõírt határidõig.

Forrás: www.index.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok