5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Mitõl lesz az arany befektetési arany?

2010.12.17. 18:37 - Piaci hírek

 A befektetési arany fogalma EU-s direktívából származik, mely az egész EU területén elõírja, hogy a 99,5% feletti tisztaságú arany rudak, és tömbök Áfa mentesen forgalomba hozhatóak legyenek. Nagy elõny ez az arany ékszerekkel szemben, amelyek továbbra is Áfás fogyasztási cikkek maradtak, valamint az összes ezüst féleségekkel szemben is, melyek szintén áfásak. A névértékkel bíró kör alakú „aranypénz“ jellegû érmék kibocsátását a legtöbb állam ill. nemzeti bank az állami pénzverde monopóliumában hagyta.  Az uniós csatlakozással a magyar törvényhozás is beemelte a szóban forgó Uniós direktívát, így az áfa törvénybe bekerült a befektetési arany kategória Áfa mentessége.
A befektetõk által is vásárolt aranyrudak legtöbbször un. négykilences finomságú rudak, azaz 99,99%-ban aranyat tartalmaznak. Ezek tehát egyértelmûen áfa mentesek. A befektetési arany érmék közûl a leggyakoribb Krugerrand 22 karátos aranyból van, így csak 91,66% színaranyat tartalmaz. A 235§ (1) b, szerint viszont a Krugerrel sincs adó probléma. Az 1800 elõtt vert, vagy nagyon magas numizmatikai értékkel bíró érmékkel viszont vigyáznunk kell Áfa szempontból. 
Mivel az EU és az EU-s államok számára is fontos, hogy a színaranyból mint kincsképzõ eszközbõl a lakosság kezén is jelentõs készletek halmozódhassanak fel, ezért a befektetési arany áfa mentessége várhatóan hosszú távon fennmaradhat.


(lsd. 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról XVII. fejezet
Befektetési aranyra vonatkozó különös szabályok. „235. § (1) E fejezet alkalmazásában befektetési arany:
a) legalább 995 ezrelék, vagy azt meghaladó tisztaságú, a nemesfémpiacokon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú, rúd vagy lemez formájú arany, függetlenül attól, hogy arról bocsátottak-e ki olyan értékpapírt, amelynek megszerzése egyúttal az abban megjelölt termék tulajdonjogának megszerzését is jelenti, vagy nem;
b) legalább 900 ezrelék vagy azt meghaladó tisztaságú, az 1800. év után vert aranyérme, amely az érmét kibocsátó államban törvényes fizetõeszköz vagy az volt, feltéve, hogy az érme értékesítésének szokásos piaci ára legfeljebb 80 százalékkal haladja meg az érme aranytartalmának nemesfémpiacokon kialakult szabadpiaci értékét.
(2) Az (1) bekezdés b) pontjától függetlenül befektetési arany az az érme is, amely szerepel a Héa-irányelv 345. cikke szerint közzétett listán.„
Adó alóli mentesség 236. § (1) Mentes az adó alól a befektetési arany értékesítése,“

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
2011.10.30 18:12 - aranymagyarorszag
Gyakorlatilag semmi.99,5 %-os tisztasagtol 24 karatos az arany,a maradek szennyezodes.A 999,9 ezrelek az eloallithato legjobb finomsag,itt a legkevesebb a szennyezodes.
2011.10.30 13:42 - bodó istvan
nemtudom hogy mi a külömbség a 99,5 és a 24 karátos arany tisztasága között.várom válaszát.
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok