5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Most érdemes aranyat venni! Erre figyelj, mielõtt bevásárolsz

2013.11.13. 11:19 - Piaci hírek

 Kimondottan népszerû befektetési forma az arany Magyarországon. Az elmúlt évek sokszor kiszámíthatatlan pénzügyi környezete - különösen a 2008-ban kirobbant gazdasági válság - hatására sokan gondolták, gondolják úgy, hogy az arany (konkrétabban a fizikai arany, lapka vagy tömb) jelenti a hosszú távon is stabil megtakarítási formát. 

Az aranyra sokan úgy tekintenek, mint egy biztonságos menedékre, amely megtartja értékét, vagy akár jól is teljesít, amikor a gazdaságban vagy a tõkepiacokon problémák vannak. Ha pánik van, és a befektetõk hanyatt-homlok menekülnek a kockázatosnak tekintett eszközökbõl (részvény, nyersanyag), az arany olyan eszközzé válik, amelyet szívesen választanak. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az arany általában valóban jobban teljesített olyan idõszakokban, amikor a gazdaságot recesszió vagy magas infláció sújtotta.

Az arany számos speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami megkülönbözteti a nyersanyagoktól és a devizáktól. Az aranyat csak kis mértékben használják fel az iparban, így egy gazdasági visszaesés kevésbé érinti az arany keresletét. Történelmi hagyományok miatt ráadásul az aranyra még mindig egyfajta pénzként tekintenek, amely a papírpénzekkel szemben megõrzi értékét magas infláció esetén.

 


Mint az a fenti grafikonon is jól látszik, az arany az elmúlt évtizedekben folyamatosan tartotta az értékét, az elmúlt évek világgazdasági problémái hatására pedig soha nem látott magasságokba emelkedett (igaz, 2012 végétõl visszaesett). Amint az a grafikonból is kitûnik, jelenleg meglehetõsen alacsonyan van az arany ára, így aki mostanában gondolkozik ilyen befektetésen, az meglehetõsen jó árfolyamon tud beszállni. 

Kis helyen óriási érték

Ha hosszú távú befektetésben gondolkozunk, érdemes annak nagyjából 15 százalékát aranyban tartani - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV Zrt. nemesfém szakágazatának vezetõje, aki szerint az arany leginkább úgy jellemezhetõ, hogy "kis helyen óriási érték". A szakértõ szerint különösen fontos elõnye az aranynak, hogy nem igényel különösebb szakértelmet (szemben például a drágakõvel, vagy a mûkinccsel). Arra azonban érdemes figyelni, hogy csak megbízható forgalmazótól vásároljunk, olyan szolgáltatótól, akinek tapasztalata, piaci ismertsége, nemzetközi tanúsítványai vannak (és az általa forgalmazott aranyat nemzetközileg elfogadott laborok akkreditálják) - ez garantálja ugyanis, hogy hibátlan, értékét hosszú távon megõrzõ, világszerte elfogadott terméket kapjunk a pénzünkért. 

Fontos, hogy ne azért vásároljunk aranyat, mert pánikba estünk, hanem mert hosszú távú befektetésben gondolkozunk. Érdemes nem egyszerre, hanem más-más idõpontban megvenni a nemesfémet: így elkerülhetjük azt, hogy esetleg rossz idõpontban szállunk be.

A befektetési arany legfontosabb tulajdonságai:

 Színarany (999.9 tisztaságú)

 Vám és Áfa mentes

 Különbözõ méretû (címletû) lapkák, tömbök - kézzelfogható befektetés

 A világon bárhol elfogadott

 Likvid, egyszerûen pénzre váltható

 Nem kell érteni hozzá - szemben a mûtárggyal, drágakõvel

1 millió forintért körülbelül egy 100 grammos tömböt kapunk: ez nagyjából egy gyufásdoboz felének felel meg, 100 ezer forintért pedig akkora aranyhoz juthatunk, mint egy bankkártya negyede. Természetesen Magyarországon is lehetõségünk van ezeknél jóval nagyobb, akár több millió forint értékû aranytömböt vásárolni.

Fontos tudnunk, hogy arany vásárlásánál kötelezõ a számlaadás, ehhez pedig meg kell adnunk nevünket, lakcímünket is. Minden aranytömbön fel van tûntetve a tömb súlya, az arany finomsága (ez általában 999,9 ezrelék), és a gyártó jele. A tömbök ára az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik.

Persze az arany is rejt kockázatokat...

Az arany esetében az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy ennek a nemesfémnek nincs igazán mögöttes értéke, nem fizet kamatot, nem ígér jövõbeni kifizetést. Az arany legfõbb értékét tehát a történelmi hagyományokból kialakult bizalom, valamint az ékszeriparban kamatoztatott szépsége adja. Ha az aranyba fektetett hit és bizalom csökken (mint ahogy az tapasztalható volt a 80-as, 90-es években), az arany ára sokáig eshet (igaz, ettõl függetlenül hosszú távon stabil befektetésnek számít, az aranyba fektetett vagyonokat szinte lehetetlen teljesen elveszíteni). A túlzott aranyba vetett bizalom pedig egy idõ után az árak irreális (akár a papírpénz inflációját is jócskán meghaladó) szintre drágíthatja a fémet, amely akár lufi kialakulásához is vezethet.


Az arany nem csupán hosszú idõn keresztül töltötte be a pénz szerepét, de még napjainkban is sokan úgy tekintenek rá, mint egy alternatív devizára, amely szûkös kínálata miatt sokkal jobban tartja az értékét, mint a papírpénzek. Az arany kitermelését a bányák korlátozott kapacitása miatt ugyanis nem lehet olyan gyorsan növelni, mint például az egyes devizák pénzkínálatát, ahol az elektronikus pénzek miatt már a nyomdagép kapacitása vagy a papírhiány sem szabhat gátat a mennyiség szaporításának.

Egyes szakértõi vélemények szerint a bányákban levõ aranyat már csak néhány évtizedig lehet kitermelni, aztán elfogynak a Föld mélyében levõ készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd.

 

Forrás: www.penzcentrum.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok