5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca

2011.03.25. 11:49 - Piaci hírek

 Soha nem látott 1447 dolláros magasságba húzták tegnap az arany árfolyamát, miközben a kistestvér ezüst piacán 31 éves rekordmagasságok dõltek. A portugál adósságválság mélyülése, a közel-keleti feszültségek és a japán atomkrízis egyaránt a biztonságos menedéknek számító arany és mostanra a hasonló okok miatt reflektorfénybe kerülõ ezüst malmára hajtják a vizet. Az elsõszámú hajtóerõt azonban a Fed dollárgyengítõ pénznyomtatása, az emiatt továbbra is alacsony állampapírpiaci hozamszintek és a nyersanyagárak emelkedése miatt fokozódó inflációs félelmek jelentik. Ezek hatására az utóbbi hetekben csökkent a 10 éves amerikai inflációkövetõ - TIPS kötvény - hozama (a hosszú távú amerikai reálhozamok mutatója), ami további erõt adhat a nemesfémek rövidtávú emelkedéséhez. 

Az arany soha nem látott magasságokat, az ezüst pedig 31 éve nem látott szinteket ütött meg a tegnapi kereskedésben, és bár a nagy rali után jött egy méretesebb korrekció is, az árfolyamok továbbra is nagy magasságban tartózkodnak. Az emelkedés hátterében a geopolitikai feszültségek mellett a japán atomkrízis, a fokozódó inflációs kockázatok, a portugál adósságválság mélyülése és a Fed továbbra is igen laza monetáris politikája húzódnak meg. A befektetõk az arany mellett az ezüst piacán is egyre aktívabbak, így ha megijednek a jelentõs mértékûre duzzadt fejlett piaci adósságoktól, a Fed korlátlannak tûnõ likviditásfokozásától (és a dollár értékvesztésétõl) vagy emelkedõ nyersanyagáraktól, már itt is egyre érezhetõbb keresleti erõvel jelentkeznek. 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca

 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca


Mi mozgatja a két nemesfémet? 

Ha valamit akarunk mondani a nemesfémek ármozgásának várható alakulásáról, mindenképp érdemes egy pillantást vetni a 10 éves amerikai TIPS hozamokra. Ezek elmozdulásai ugyanis két dolgot is jól tükröznek, melyek a nemesfémek ármozgását tekintve kulcsfontosságú tényezõnek számítanak: 

1. a piac várakozását a Fed likviditásfokozó intézkedéseinek sorsáról (például, hogy lesz-e Qe3?), 
2. és az inflációs várakozásokat. Az inflációs félelmek fokozódása ugyanis az inflációval indexált kötvények (TIPS) iránt nagyobb keresletet teremt, és azok hozamának csökkenéséhez vezet. 

Az utóbbi hónapokban ezért is figyelhettük meg, hogy a TIPS hozamok csökkenése az aranypiacon (COMEX-en) felvett spekulatív nettó vételi pozíciók duzzadásához, ami pedig az aranyár emelkedéséhez vezetett. Az utóbbi hetekben viszont miközben a TIPS hozamok benéztek ismét az 1%-os szint alá, a spekulatív jellegû nettó long pozíciók száma nem mutatott hasonlóan tartós emelkedést. 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca

 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca


A két nemesfém árfolyama tehát úgy kapaszkodott új csúcsra, hogy a túlfûtöttség jelei még nem mutatkoznak a COMEX-en. Az arany és ezüst piacán az utóbbi években többször is elõfordult már a jelenleginél nagyobb mennyiségû nettó vételi pozíció. 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca

 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca


A nemesfémek utóbbi hetekben látott áremelkedést a geopolitikai feszültségek, japán atomkrízis, európai adósságfélelmek miatti fizikai formában történõ arany/ezüst vásárlások hajthatták. A Bank of England egyik illetékese a napokban például azt nyilatkozta az FT-nek, hogy Irán a közel-keleti feszültségek fokozódásával párhuzamosan jelentõs mennyiségben vásárolt aranyat (a dollár kitettségének csökkentése érdekében), így már 300 tonnánál is nagyobb aranytartalékai lehetnek. 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca


Az ezüstöt vagy az aranyat figyeljük? 

A két nemesfém közül az ezüst vadabb száguldást mutatott (részben köszönhetõen annak, hogy a jelentõsebb mértékû ipari felhasználás is húzta a keresleti oldalt a gazdasági talpraállás közepette, részben pedig akár annak is köszönhetõen, hogy nominálisan nézve olcsóbb volt az ezüst unciája az aranyhoz képest, ami jelentõsebb kisbefektetõi érdeklõdést generálhatott) az utóbbi egy évben, így kettejük közül mostanra az arany tûnik relatíve vonzóbbnak. Az ezüst utoljára 1998 elején volt ennyire drága az aranyhoz képest, melyet követõen a kettejük közötti árkülönbözet az arany javára kezdett tágulni. Amennyiben a történelem ismétli önmagát, úgy az arany árának lendületesebb szereplést kellene mutatni a következõ hetekben. 

Nagyon be van sózva az arany és az ezüst piaca

Forrás:www.portfolio.hu

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
2011.05.01 15:06 - morvay54
Aranyvásárlás
Rácz Ágnes
30/9367 678
2011.03.25 12:02 - Zsolt
Nem érdemes habozni a vásárlással...ne dugjuk homokba a fejünket...a papírpénzek és az értékpapírok drasztikus elértéktelenedése várható
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok