5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Pénzpiaci pillanatkép

2011.09.26. 10:30 - Piaci hírek

 Forrás: The Economic Collapse

Tudjuk, hogy a jelenlegi hitelre épült gazdasági rendszert eleve bukásra programozták, de vajon a globális pénzpiacok lassan követhetetlen hirtelenséggel történõ mozgása mit jelent a közeljövõre nézve? Összeomlást? Lassulást? Egy biztos, a befektetõk szédítõ sebességgel mentik ki pénzüket a tõzsdékrõl és óriási fogadásokat tesznek az S&P október körüli zuhanására. Az európai adósságválság teszi a dolgát és szinte mindenhol a világon furcsa pénzügyi tranzakciók folynak. Mit jelent mindez? Reméljük, még nem tartunk a teljes összeomlásnál, de emlékezzünk, hogy a történelemben eddig minden tõzsdekrach õsszel következett be.

Íme, 21 pénzpiaci esemény, amire érdemes odafigyelni:

1. Hihetetlen mennyiségû fogadás történik az S&P 500 zuhanására a napokban. A CNN szerint a múlt hónapban történt a legtöbb ilyen fogadás az elmúlt egyéves idõszakban, és ez semmi ahhoz képest, amit októberre várnak a befektetõk. Amennyiben tényleg tõzsdei összeomlás lesz október során valaki nagyon sok pénzt fog keresni.

2. A befektetõk óriási mennyiségû pénzt vonnak ki a tõzsdékrõl. Vajon tudnak valamit, amit mi nem? AFinancial Post a következõket írja:

Április óta a befektetõk több pénzt vontak ki az USA tõkealapjaiból, mint a Lehman Brothers bukását követõ öt hónap során, 2100 milliárd dollárral tetézve Amerika pénzügyi gondjait. Körülbelül 75 milliárd dollárt vontak ki részvényekre specializálódott alapokból a Bloomberg által a washingtoni Investment Company Institute-tól gyûjtött adatok alapján. 2008. október és 2009. február között, a Lehman bukását követõ öt hónap során a tõkekiáramlás 72,8 milliárd dollár volt.

3. A Siemens több mint fél milliárd eurót vett ki két vezetõ francia bankból, hogy azután az Európai Központi Bankban helyezze el. Vajon tudnak valamit, vagy csak idegesek?

4. A Standard & Poor’s ‘A+’-ról ‘A’-ra rontotta Olaszország hitelbesorolását.

5. Az EKB még több olasz és spanyol államkötvényt vásárol, hogy lehûtse az európai válság miatti növekvõ aggodalmakat.

6. A FED, az EKB, a Bank of England, a Bank of Japan és a Svájci Nemzeti Bank bejelentették, hogy„korlátlan” mennyiségû pénzt bocsátanak az európai kereskedelmi bankok rendelkezésére október és december között.

7. Idén a legnagyobb olasz bank értéke a felére, míg a második legnagyobb olasz bank értéke 44%-kal csökkent.

8. Angela Merkel koalíciójának helyzete nem túl fényes a helyi választásokon. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 82%-a úgy gondolja, hogy a kormány nem jól kezeli a görög válságot. A német közvélemény ellenzi a mentõcsomagokat, ami nem túl jó hír Görögország számára (bár a csõd és az euró zónából történõ kilépés látszik a legjobb megoldásnak az ország számára).

9. Görögország a teljes gazdasági összeomlás szélén áll. A Guardian megfontolandó statisztikai adatokról írt a napokban:

Gondoljuk meg milyen horderejû válsággal állunk szemben. A 2009-es és 2010-es zsugorodás után a GDP további 7,3%-kal csökkent 2011 második negyedévében. A munkanélküliek száma elérte a 900 ezret és a szakértõk úgy gondolják, hogy a 11 milliós országban hamarosan 1,2 millió ember lesz munka nélkül. Ezek az adatok kísértetiesen hasonlítanak a 29-30-as évek Nagy Világgazdasági Válságára.

10. 2009-ben az adósság GDP-hez viszonyított aránya 115% volt. Ma ez az érték körülbelül 160%. A rájuk erõltetett megszorító intézkedések a legkisebb mértékben sem segítettek hozzájárulni az ország hosszú távú problémáinak megoldásához.

11. Az egyéves futamidejû görög államkötvények hozama jelenleg 129%-on áll. Mindössze egy évvel ezelõtt hozamuk 10% volt.

12. Filippos Sachinidis, görög helyettes pénzügyminiszter azt mondta, hogy Görögországnak mindösszeegyetlen hónapra elegendõ pénz áll rendelkezésére az ország mûködésének fenntartásához.

13. Olaszországban az adósság GDP-hez viszonyított aránya jelenleg 120%, és az olasz gazdaság Görögországhoz viszonyítva jóval nagyobb.

14. A portugál kétéves állampapírok hozama jelenleg több mint 17%, az egy évvel ezelõtti 4%-hoz képest.

15. Kínát is egyre inkább aggasztja az európai bankok helyzete. A Reuters a következõket írja:

Kína onshore devizapiacának egyik nagy piacteremtõ állami bankja több európai bankkal is felfüggesztette a határidõs deviza ügyleteket és swapokat az Európában kialakult adósságválság miatt, nyilatkozta két forrás is a Reuters hírügynökségnek.

16. Jelenleg az európai központi bankok több aranyat vesznek, mint amennyit eladnak, amire 20 éve nem volt példa.

17. Az IMF vezetõ közgazdásza szerint a globális gazdaság „új, veszélyes fázisba lépett”.

18. Izrael amerikai állampapírjainak 46%-ától, Oroszország pedig 95%-ától szabadult meg. Vajon õk is tudnak valamit?

19. A pénzpiacok arra várnak, hogy a Fed újabbkötvényvásárlási tervet jelentsen be, ami még jobban leszoríthatja a hosszú távú kamatokat.

20. Amennyiben néhány vagyonos befektetõ úgy gondolja, hogy az Obama kormány adótervezete a kongresszus elé kerülhet, hamarosan elkezdhetik lefaragni kötvényállományukat, hogy elkerüljék adókiadásaik jelentõs emelkedését 2012-ben.

21. A Merill Lynch nemrég kiadott tanulmánya szerint 80% esély van arra, hogy az amerikai gazdaság újabb válságba süllyedjen.

Amikor a pénzpiacok ilyen érzékenyek, egy apró szikra is elég, hogy mozgásba hozza a dominókat.

Reméljük, nem történik olyasmi, ami begyújtja a szikrát, mert a jelen helyzetben egy újabb válság beláthatatlan következményekkel járna. 

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok