5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Soha nem voltak még ilyen népszerûek az aranyrudak

7641.06.28. 13:29 - Piaci hírek

  Hiába tört meg az arany menetelése a tavalyi év második felében, a legfõbb nemesfém így is 10 százalékot drágult. Bár a rövidebb távon spekuláló befektetõk nagy mértékben kitáraztak az év második felében, a fizikai arany iránt tovább nõtt a kereslet, ami kompenzálta a tõzsdei arany alapok eladásait. Az arany kereslet így közel 0,4 százalékkal nõtt tavaly. Az arany iránti bizalmat növelte, hogy a jegybankok továbbra is élénk érdeklõdést mutattak a sárga fém iránt, a fejlõdõ jegybankok vásárlásaival a világ jegybankjainak aranykészlete 1964 óta nem látott mennyiséggel bõvült. A magas árak a bányákat is kitermelésük fokozására sarkallta, az arany újrahasznosításának csökkenése azonban ellensúlyozta a kínálat növekedését - derült ki a WGC legújabb jelentésébõl. 

Összességében igen sikeres volt a 2011-es év az arany szempontjából. Az arany iránti kereslet 2010-hez képest 0,4 százalékkal, 4067 tonnára nõtt, ami megközelítõleg 205,5 milliárd dollárt ért. A keresletet elsõsorban a fizikai arany befektetési célú vásárlás hajtotta, miközben az ékszerkészítõk és ipari szereplõk vásárlásai a növekedési kilátások romlása ellenére is szinten maradtak tavaly. A tõzsdén kereskedett alapokon (ETF-eken), illetve befektetési alapok keresztül érkezõ kereslet viszont 2010 után 2011-ben is csökkent, miután a rövidebb távon spekuláló befektetõk augusztus után nagy mértékû kitárazásba kezdtek. Összességében a befektetõi kereslet súlya így nem változott, csupán az arany alapoktól az érmék és tömbök felé tolódott. 

Soha nem voltak még ilyen népszerûek az aranyrudak


A befektetõk elsõsorban a laza amerikai és lazuló európai jegybanki politika (likviditásbõvítõ programok, tartósan alacsony kamatlábak) miatt a fontosabb devizák elértéktelenedésétõl való félelmükben halmoztak fel nagyobb mértékben az alternatív devizaként is tekintett aranyból. A 11. éve folyamatosan dráguló, és év közben is több mint 20 százalékos árfolyam-emelkedést produkáló aranyat viszont sokan rövidtávon túlértékeltnek találták, az inflációs félelmeket pedig túlzónak, ami a rövidebb távú (fõként ETF-ekben és határidõs piacokon jelentkezõ) spekulatív pozíciók leépítéséhez és az aranyár eséséhez vezetett. 

Soha nem voltak még ilyen népszerûek az aranyrudak


Akárcsak a 2010-ben, tavaly is nettó vásárlóként léptek a piacra a jegybankok. Bár Németország összességében 4,4 tonna aranyat értékesítette tavaly, a többi fejlett ország jegybankjai felhagytak a korábbi évtizedekben megszokott aranyértékesítéssel, a fejlõdõ jegybankok pedig továbbra is nagy iramban bõvítették aranykészleteiket. Az élen Mexikó és Oroszország járt, amelyek tavaly közel 100-100 tonna aranyat vásároltak. Nagyobb vásárlást hajtott végre a thaiföldi és dél-koreai jegybank is, miközben a török jegybank aranytartalékának növekedése elsõsorban annak volt betudható, hogy a kereskedelmi bankok kötelezõ tartalékának egy részét az év végén már aranyban is elhelyezhették a központi banknál. A WGC adatai szerint tavaly a jegybankok összesen 440 tonna aranyat vásároltak, 1964 óta a legtöbbet, részben a piacról. 

Soha nem voltak még ilyen népszerûek az aranyrudak


A legnagyobb aranyfogyasztó címét 2011 negyedik negyedévében Indiától Kína vette át (2009 elsõ negyedéve óta elõször), ketten együtt a világ aranyfogyasztásának 46 százalékát adták. Ezekben az országokban a relatíve magas infláció elleni védelemként vásárolt befektetési arany mellett komoly szerepe van kulturális hagyományok miatti arany ékszervásárlásnak is. 

Soha nem voltak még ilyen népszerûek az aranyrudak


Az indiai aranyfogyasztást azonban idén jelentõsen visszavetette, hogy a makrogazdasági problémák, és tõkekiáramlás miatt jelentõsen leértékelõdõ rúpia igen drágává tette a nemesfémet az indiaiak számára. 

Soha nem voltak még ilyen népszerûek az aranyrudak


Több aranyat bányásztak 

Az arany kínálatát alapvetõen két tényezõ, a bányák kitermelése, és a korábban felhasznált arany újra hasznosítása adja. Miközben az elmúlt években az újrahasznosított arany mennyisége folyamatosan csökkent, az aranybányászat a magas áraknak köszönhetõen évrõl évre nõtt. Tavaly az arany kitermelés 4 százalékkal haladta meg a 2010 évit, amivel az aranybányászat történelmi csúcsra emelkedett. A bányászati kitermelés növekedése azonban leginkább a meglévõ projektek felgyorsításának volt köszönhetõ, új lelõhelyeket ugyanis egyre kevésbé találnak, a kitermelési költségek pedig egyre magasabbak. 

Soha nem voltak még ilyen népszerûek az aranyrudak

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok