5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Stabil marad az arany iránti igény

2012.02.21. 18:24 - Piaci hírek

  Kiszámíthatatlan mozgások a piacokon 

Az elmúlt héten az elemzõi várakozások az arany árának jelentékeny csökkenésével számoltak. Ehhez alapot is adott az európai euró-válság okozta dollárerõsödés, viszont a hét második felében az iráni események és az amerikai készlethiány miatt megugrott olajár is felfelé lendített az arany árfolyamán. Amíg február 10-én 1722 dolláron zárt az arany, hét végére 1723,8-on, de a hét közben történt 30 dolláros ingadozás jelentéktelennek tekinthetõ.

A következõ idõszakban néhányan az aranyár oldalazására számítanak, de a távolabbra tekintõk mindenképp az arany vásárlására bíztatják a befektetõket. A hosszabb idõtávra spekulálók szerint Kína aranyéhsége, a dollár gyengülése, másrészt a júliusban várható iráni olajbojkott olajár-felhajtó hatása nyomás alá helyezheti az arany árát is. Paul Johnson milliárdos - aki cégén keresztül a legnagyobb, 2,9 milliárd dolláros befektetõje a SPDR Gold Trust-nak - azt nyilatkozta, hogy a kormányok tevékenysége ellen a legjobb védekezés az aranyba való befektetés. Az ETF alapokban a befektetõk 2,389.7 tonnányi aranya van, s ez 0.2 százalékkal marad csak el a tavaly decemberi rekordtól. Ez a mennyiség több mint négy központi bank aranya. Lévén nem lehet kérdés, hogy világszerte nõ az infláció, vele nõ az arany ára is, s most kell kialakítani azokat a pozíciókat, amelyek kivédik a negatív hatásokat. 

Az arany iránti növekvõ érdeklõdést jelzi, hogy Soros György alapja, a Soros Fund Management LLC majdnem duplájára emelte a részvényeinek számát az SPDR Gold Trust-ben, 48,350-rõl 85,450-re (ez szolid 14.301.766,5 dollár). 

A tõzsdék bizonytalanok - nem véletlenül oldalaz az arany is - mert minden elemzõ közös véleménye, hogy ilyen hatalmas emelkedésnek elõbb-utóbb valami véget vet majd. A félelem így közös mindenütt: a világgazdaság kilátásai rosszak. Szomorú az, hogy eredménynek kell tekinteni azt is, ha nem omlik össze Európa gazdasága, és az amerikai kilátásokat leginkább csak a választási év javítja. A nyugati világ még nem találta meg az optimális utat a munkaerõpiac élénkítéséhez, bár a hitelcsapok megnyíltak, de nincs elég kezdeményezés ahhoz, hogy vállalkozások okosan és tömegesen éljenek vele. 

Az arany év eleje óta tartó növekedési lendületét látva több neves pénzintézet módosította ez évi elõrejelzését a sárga nemesfém árát illetõen. Legutóbb a Credit Suisse vezetõ nyersanyagpiaci elemzõje nyilatkozott a svájci médiában arról, hogy 2012 elsõ három hónapjában az arany árát 1750 dollár/uncia szintre várja és ez az év végén 1900 USD/uncia mértékig emelkedik. Az elmúlt évek mozgásait és világgazdasági hatásait vizsgálva az Arteus Capital vezérigazgatója picit optimistább az arany év végi záró árfolyamát tekintve. Dr. Varga Zoltán szerint az arany elérheti év végére az 1950 dolláros szintet, a mozgásokat tekintve pedig az év második felében alulról, de akár felülrõl is súrolhatja a 2000-es magasságot. 

Az Arteus Capital elsõ embere ennek okát elsõdlegesen abban látja, hogy a sárga nemesfémet körülvevõ gazdasági környezetnek továbbra is inflációgerjesztõ hatása van, amellyel szemben egyértelmûen az arany nyújtja a legnagyobb biztonságot. 

Marcus Grubb, az Arany Világtanács befektetési igazgatója szerint a 2011-es csúcsév alapján két komoly mozgatórugója van az arany ármozgásának: a növekedés hajtotta ázsiai optimizmus és a nyugat vágya, hogy megvédje vagyona ellen támadó inflációt. Mindeközben az arany iránti igény világszerte nõ s egyre szûkösebb a kínálat. Ezért az arany továbbra is a világgazdaság erõs fundamentuma marad.

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok