5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Tovább drágult az olaj és az arany a kínai "mozgolódás" miatt

2011.04.26. 11:01 - Piaci hírek

 Ma az ázsiai kereskedés során újabb történelmi csúcsra, 1517 dollár körülig emelkedett az azonnali aranyár és az olajárak is tovább emelkedtek elsõsorban olyan sajtójelentések hatására, amelyek szerint Kína a hatalmas, 3000 milliárd dollárt is meghaladó devizatartalékokból speciális alapokat állítana fel a nyersanyagpiacokon, illetve a devizapiacokon, hogy ezzel felszívja a túlzott likviditást. Az ezüst közel rekordmagasságba kapaszkodott 5,9%-os szárnyalásával. 

 

 


A Marketwatch beszámolója szerint több sajtójelentés is arról számolt be, hogy a kínai hatóságok egyrészt egy devizapiaci stabilizációs alap felállítását fontolgatják, amely a túlzott kilengések ellensúlyozására intervenciókat hajthatna végre anélkül, hogy elõtte a kínai jegybanknak jüant kellene nyomtatnia, hogy abból a megfelelõ devizákat beszerezze. 

A kínai hatóságok ezek mellett nyersanyag- és nemesfémpiaci alap felállítását is tervezik a jegybank mérlegfõösszegének növelésével párhuzamosan, de további részletek nem ismertek. A hírre az arany árfolyama sorozatban már a hetedik egymást követõ kereskedési napon emelkedett, ami óvatosságra ad okot a munkaszüneti napok miatt alacsonyabb ázsiai és európai likviditás mellett. 

Az ezüst eközben valósággal megtáltosodott, 5,9%-os száguldást produkált az árfolyam, amivel új 49,8 dolláros csúcsot sikerült felállítania. Ez alig valamivel marad el az 1980-ban beállított 50,35 dolláros szinttõl, melyet a Hunt fivérek piaci spekulációinak hatására ért el az árfolyam. 

A kínai nyersanyagpiaci alap felállításával az ország eddig is igen jelentõs arany és ezüst iránti éhsége csak tovább fokozódna, a vásárlások erõs támaszt jelenthetnének a további emelkedéshez. Ezzel a lépéssel azon piaci várakozások teljesülhetnének, melyek a devizatartalékokhoz képest elenyészõ súlyt képviselõ kínai nemesfémtartalékok (az arányok javítása érdekében való) növelésére vonatkoztak. 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok