5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Üdvözlet Putyintól: Orosz bombázók az amerikai védelmi zónában

2012.07.12. 11:06 - Piaci hírek

 Forrás: Free Beacon

Július 4-én, a Függetlenség Napjának ünnepén, két orosz stratégiai bombázó behatolt az amerikai védelmi zóna területére a Csendes-óceán közelében. A bombázókat amerikai vadászrepülõk fogadták, mondta a védelmi erõk egyik illetékese a Free Beacon-nak. 

Ez a második alkalom, hogy Moszkva atomtöltet szállítására is alkalmas vadászrepülõket küldött az Egyesült Államokat körülvevõ 200 mérföldes védelmi zóna területére az elmúlt három hét során.

Elsõ alkalommal két TU-95 Bear H bombázó repült el Alaszka közelében egy orosz hadgyakorlat alatt, nyilatkozta az oroszok katonai szóvivõje. A hadgyakorlat során „ellenséges” légvédelmi állások és stratégiai létesítmények elleni támadásokat is szimuláltak.

Az amerikai védelmi erõk egyik képviselõje szerint ugyan a csendes-óceáni betolakodás megközelítette az amerikai partokat, a katonaság által szuverén légtérnek tekintett 12 mérföldes zónába nem hatolt be.

Az incidens arra enged következtetni, hogy Moszkva nagy hatótávolságú cirkáló rakétáit teszteli két stratégiailag fontos helyszínen, az alaszkai Greely bázis és a kaliforniai Vandenberg légi bázis közelében.

Májusban, Nikolaj Makarov tábornok, az orosz fegyveres erõk parancsnoka egy moszkvai konferencián azt mondta, hogy mivel a rakétavédelmi rendszerek destabilizálódtak, „megelõzõ támadásmódok alkalmazására is sor kerülhet, amennyiben a helyzet romlik.” Megjegyzésével az Egyesült Államok által Európába telepítendõ rakétavédelmi eszközök ellen tiltakozott.

Az amerikai védelmi erõk képviselõje „Putyin Függetlenség napi üdvözletének” nevezte az incidenst.

Thomas McInerney tábornok, volt alaszkai katonai parancsnok szerint „egyértelmû, hogy Putyin teszteli Obama elnököt és nemzetvédelmi csapatát.”

„Ezek a nagy hatótávolságú légi kirándulások kísértetiesen hasonlítanak a parancsnokságom idején, még a hidegháború alatt végzett orosz gyakorlatokra,” nyilatkozta a tábornok a Free Beacon-nak.

„Az orosz, szíriai és iráni lépések arra engednek következtetni, hogy a hidegháborús évek stratégiái visszatérõben vannak.”

Az alaszkai bombázók berepülése éppen egybeesett a Barack Obama és Vladimir Putyin közötti, június 18-án rendezett csúcstalálkozóval.

Amerikai illetékesek szerint hozzávetõlegesen 30 bombázó és támogató légi jármû vett részt a hadgyakorlatban, amelyek között voltak Bear Hs és TU-160-as Blackjack bombázók is. 

Forrás: www.idokjelei.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok