5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Új világrend: vissza az aranystandardhoz!

2010.11.26. 13:39 - Piaci hírek

 Published on Nov 8th, 2010 by Gabor in Piac, market 

Az egyéni árfolyamvédõ intervenciók helyett a globális aranystandard-rendszer módosított formájának újbóli bevezetését javasolta a világ vezetõ gazdasági hatalmainak a hétfõi Financial Timesban megjelent írásában Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

Zoellick a húsz vezetõ fejlett és feltörekvõ gazdasági erõközpont (G20) szöuli csúcsértekezlete elé idõzített cikkében azt írta, hogy a Húszaknak együttmûködésre alapuló pénzügyi rendszert kellene felépíteniük, amely tükrözi a jelenleg kialakulóban lévõ gazdasági viszonyokat. A Világbank vezetõje szerint az általa javasolt új, összehangolt rendszerben a dollár, az euró, a japán jen, az angol font és a kínai jüan venne részt. Emellett "meg lehetne fontolni" az arany alkalmazását az inflációval, a deflációval és a jövõbeni valutaárfolyamokkal kapcsolatos piaci várakozások nemzetközi referenciapontjaként – áll Zoellick írásában.

A Világbank elnöke szerint jóllehet "a tankönyvek az aranyat a régi idõk pénzének tekintik", a piacok azonban már ma is alternatív pénzügyi eszközként használják.

Zoellick szerint a G20-országok "kulcsfontosságú" gazdaságainak mindemellett meg kellene állapodniuk olyan párhuzamos szerkezeti reformprogramok végrehajtásáról, amelyek nem csupán a kereslet kiegyensúlyozását célozzák, hanem a növekedést is serkentik.

A szerzõ kiemeli az Egyesült Államokat és Kínát, amelyek szerinte megállapodhatnának meghatározott, egymást erõsítõ gazdaságélénkítõ lépésekben. A két ország egyezségre juthatna a kínai valuta erõsítésének folyamatáról, vagy egy széles mozgásterû árfolyamsáv kialakításáról. Az Egyesült Államok cserében vállalhatná, hogy lemond a megtorló jellegû kereskedelmi akciókról.

A javaslatcsomag további részeként a csoportot alkotó többi nagy gazdaságnak – kezdve a G7 szûkebb körével – meg kellene állapodnia arról, hogy lemondanak a valutaintervenciókról. Ez alól csak ritkán elõálló körülmények közepette, másokkal megállapodva lehetne kivételt tenni – vázolta elképzeléseit a Világbank elnöke.

Zoellick szerint a G20-csoport azzal is támogathatná a növekedést, hogy foglalkozik a fejlõdõ országok kínálati oldali szûk keresztmetszeteivel. A fejlõdõ térség ma már a világgazdasági növekedés felét adja, és importigénye kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a fejlett gazdaságoké. A G20-gazdaságok külön támogatásban részesíthetnék a fejlõdõk infrastruktúráját, mezõgazdaságát és az "egészséges, képzett"  helyi munkaerõ-állomány kialakulását.

A Világbank elnöke szerint az általa javasolt csomagterv lehetõvé tenné, hogy a kormányok "a problémák elõtt járjanak", ahelyett, hogy gazdasági, politikai, társadalmi viharokra kelljen reagálniuk. A G20-országoknak az irányítás vagy a sodródás között kell választaniuk, és döntésük meghatározó tényezõje lehet annak, hogy sikerül-e sokoldalú együttmûködéssel erõteljes gazdasági kilábalást elérni – fejezi be írását Robert Zoellick.

 

Forrás: Privátbankár

 

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok