5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Újra tombol az adósságválság, padlón a spanyolok

2012.07.23. 13:18 - Piaci hírek

 


Fontosabb részletek
  • Német lapértesülés szerint az IMF leállíthatja a görögöknek szánt további hitelrészletek folyósítását a nem teljesített makrogazdasági célok miatt
  • Ez növeli annak esélyét, hogy a görög állam finanszírozás nélkül kénytelen teljes államcsõdöt jelenteni és rövidesen kilépni az eurózónából
  • A súlyos gazdasági nehézségekkel szembenézõ Spanyolországban a 17 autonóm tartomány közül akár 6 is központi kormányzati segítségre szorulhat
  • Ez növeli annak esélyét, hogy végül nemcsak a spanyol bankrendszer, hanem az állam is külsõ mentõövért folyamodhat
  • Rövid távon nincs tervben eurózónás (válság)találkozó, a német alkotmánybíróság pedig csak szeptember közepén határoz az ESM alkotrmányosságáról, azaz közel kéthavi bizonytalanság "borítékolható"

 

Visszahúzták a spanyolokat2012.07.23 12:50

A délben látott 5,3% körüli zuhanás 3,3% körülire mérséklõdött a spanyol részvényindexnél (IBEX-35), miközben az euró minimálisan erõsödött a dollárral szemben, a spanyol 2, 5, 7, illetve 10 éves kötvényhozamoknál viszont nincs érdemi változás. A 2 éves kötvényhozam továbbra is 6,85% körül, míg a 10 éves 7,5% körül mozog. A 10 éves német kötvényhozam 1,13% körül, amerikai társa 1,40% körül ingadozik.

Még mindig adják a magyar piacot2012.07.23 12:49

A spanyol és görög hírek egyelõre még mindig sokkban tartják a budapesti kereskedést, így kisebb mértékben tovább nõttek a hazai tõzsdén a mínuszok. A BUX a déli órákban már 1,9 százalékos csökkenést könyvelhet el, 3,5 milliárd forintos forgalom mellett.


tovább a cikkhez...

Tucatnyi olasz nagyváros áll a csõd szélén2012.07.23 12:29

Miután múlt héten az olasz kormányfõ arról beszélt, hogy Szicília csõdbe mehet, ma a La Stampa címû lapnak több mint 10 olasz nagyváros lehetséges csõdjérõl beszélt az olasz közösségek szövetségének elnöke. Ez a hír többek között azért "kellemetlen", mert Spanyolországban az autonóm tartományok sorozatosnak tûnõ központi segítségkérése az egyik oka annak, hogy a piac egyre inkább azzal számol: az állam is mentõcsomagra szorul, nemcsak a bankrendszere.


tovább a cikkhez...

5%-os mínuszban az olaszok és spanyolok2012.07.23 12:12

Fokozódik az eladói nyomás a spanyol és az olasz részvénypiacokon (is), így elõbbi index már 5,3%-os, utóbbi 5%-os mínuszban jár. Az európai piacok átfogó indexe, a Stoxx600 2%-os esést mutatott a délelõtt során.

Csekély hozamemelkedés a magyar piacon2012.07.23 11:28

Ahogy a forint is csak mérsékelten gyengült, úgy a magyar állampapírok másodpiacán is csak kis, mintegy 5 bázispontos hozamemelkedés látszott a délelõtti kereskedésben amellett is, hogy külföldön erõteljes kockázatkerülés mutatkozott. A 3 éves magyar kötvényhozam a másodpiacon jelenleg 7,15% körül, az 5 éves 7,22% körül, míg a 10 éves 7,28% körül mozog egy állampapírpiaci szereplõ tájékoztatása szerint, azaz a 10 éves spanyol kötvényhozam (7,5% körül) péntek után ma is a magyar felett jár.

Ma is zuhan a spanyol tõzsde, egekben a rövid hozamok2012.07.23 11:19

A piacokon, illetve a vezetõ gazdaságpolitikai döntéshozók között is egyre inkább kezd meggyõzõdéssé válni, hogy Spanyolországnak egy teljes, azaz nemcsak a a bankrendszer, hanem az állam számára is nyújtott nemzetközi hitelcsomagra van szüksége, különben nem tud úrrá lenni magas eladósodottságán, illetve finanszírozási problémáin. Ezt, azaz az állam rövid távú finanszírozási válságát (forrásbevonási korlátba ütközését) árazza a piac: ma a 2 éves spanyol kötvényhozam 120 bázisponttal 6,8%-ig ugrott, míg a 10 éves hozam 7,5% körül "stabilizálódott".


Az Eurostat egyébként éppen ma jelentette meg az elsõ negyedévi államadósságról szóló eurózónás statisztikát, amelybõl kiderül, hogy a spanyol GDP-arányos adósságráta 72,1%-ra emelkedett a tavaly év végi 68,5%-ról. Az eurózóna átlagos adósságrátája 88,2%-ra emelkedett az év végi 87,3%-ról. További részletek ebben a cikkünkben olvashatók.


Mindeközben a spanyol pénzügyminiszter ma is leszögezte, hogy kizárható a spanyol állam mentõcsomaggal kapcsolatos kérelme. Az ilyen sorozatos tagadás és hatalmas hozamemelkedés után más periféria országokban (görög, ír, portugál) napokon/hetekben belül érkezett a mentõcsomag.


Nemcsak a kötvény-, hanem a részvénypiac is a mentõcsomag, illetve az azzal járó megszorítások, mélyülõ recesszió kombinációját árazza: a pénteki 6%-os zuhanást ma további 4,5%-os hanyatlás követte a spanyol tõzsdeindexben.

Szorul a hurok a görögök körül (2.)2012.07.23 10:50

Pénteken az Európai Központi Bank jelentette be, hogy legalább addig nem fogadja el a görög állampapírokat fedezetként a hitelnyújtási mûveleteihez, amíg nemzetközi szervezetek holnap kezdõdõ athéni látogatása alapján nem tisztul a kép az országot illetõen. Ezzel a gyakorlatban további nyomást helyeznek a görögökre, hogy találják meg azt a 11,5 milliárd eurónyi megszorítást a költségvetésben, ami ahhoz kell, hogy (elvileg) folytatódjon a nemzetközi szervezetek felõl a hitelek folyósítása. Görög lapértesülés szerint egyelõre csak 8 milliárd eurónyi megszorítást "találtak meg", a privatizációs célokban pedig továbbra is nagy elmaradás várható.


Hétvégi német lapértesülés szerint úgy tûnik, hogy az IMF besokallt a görögök hitelezésével amiatt, mert sorozatosan nem teljesítik a kijelölt makrogazdasági, államháztartási hiánycélokat (így szigorú szabály alapú hitelezési protokollja szerint sem lehet megértõ a végtelenségig). Ez tehát azt jelenti, hogy finanszírozási fronton szorul a hurok a görögök körül és ha az államot életben akarják tartani, akkor az eurózóna partnereknek kell az IMF felõl kiesõ hitelrészt kipótolni. Ennek lehetõségére már két hónapja is felhívtuk a figyelmet, ahogy arra is, hogy a jobb pénzügyi helyzetben lévõ tagállamok körében is (pl. Németország) fokozódik az ellenállás a görögök vég nélküli finanszírozása, egy harmadik nemzetközi hitelcsomag elindítása ügyében.


A pénzügyi csatornák bezárulása végsõ soron ugyanahhoz a helyzethez (az állam teljes adósságának megtagadásához, illetve a fizetési övezetbõl való kilépéshez) vezethet el, mintha a június 17-i megismételt parlamenti választásokon a görögök például a radikális Szirizát emelték volna kormányba, amely esetleg „lendületbõl” felrúgta volna az EU/IMF hitelprogramot.


A hétvégén a német gazdsasági miniszter már nyíltan beszélt arról a Spiegel Online beszámolója szerint, hogy Görögország rövidesen kiléphet az eurózónából, és egy ilyen forgatókönyv már elvesztette a piacok "megijesztésének" képességét, mivel volt már idõ felkészülni rá. A német Die Welt hétvégi összeállításában azt mutatta be, hogy a német vezetõ politikai pártok között lényegében konszenzus van abban, hogy egy görög kilépés menedzselhetõ, illetve a német külügyminiszter rögzítette: nem hajlandók újratárgyalni a második görög EU/IMF hitelprogram kereteit.

Görög és spanyol félelmek irányítják a mai kereskedést2012.07.23 10:47

Nem szûnik a péntek óta tartó eladói nyomás a nyugat-európai piacokon, a kedvezõtlen hangulatért a hivatalossá vált valenciai segítségkérés, valamint a Görögországgal kapcsoltban publikált német sajtóhír lehet a felelõs. Mindeközben a spanyol tíz éves kötvényhozamok rekord szintre emelkedtek.


tovább a cikkhez...

Öntik a magyar piacot is2012.07.23 09:49

Az ázsiai kereskedésben folytatódott a pénteki pesszimista részvénypiaci hangulat, így a hazai piac is lefele indult, a BUX 1,1 százalék mínusszal vágott neki a hétnek. A globális eladói nyomásért az Európai Unió periféria országaival kapcsolatban újra felerõsödõ aggodalmak lehetnek a felelõsek.


tovább a cikkhez...

Oldalazás a reggeli "öntés" után2012.07.23 09:47

Reggel 9 óra óta jellemzõen oldalazás mutatkozik a fõbb részvényindexekben, illetve devizáknál, azaz a további esés egyelõre elmaradt, de nincs igazi vételi erõ sem a korrekcióhoz. Az euró/dollár kurzus 1,2090 körül oldalaz, a német DAX-index 6550 pont körül "táncol".


A reggeli esés után a forint is a 288-as szinthez tapadt az euróval szemben. A dollár kurzusa 238,5 körül, a svájci franké 240-nél maradt a bankközi piacon az utóbbi bõ fél órában.


Esik az olajár2012.07.23 09:40

A pénteki romló piaci hangulat közepette már az olajár is lefelé vette az irányt, amit ma újabb 2%-os esés követett a Brent piacán. A befektetõk a kínálati feszültségek helyett ismét az eurózóna adósságválságára kezdtek összpontosítani.


tovább a cikkhez...

Esnek a bankok, mint a kõ2012.07.23 09:39

Az adósságválsággal kapcsolatos negatív hírfolyamra különösen érzékeny a pénzügyi szektor. Jelentõs árfolyameséssel reagáltak a spanyol és az olasz kötvénypiacon komoly érdekeltséggel rendelkezõ bankpapírok elsõsorban Spanyolországban, de Olaszországban és Európa más országaiban is. A spanyolok közül a Banco Santander és a BBVA 3,8%-os, a Bankia 9,2%-os mínuszban tartózkodik. Az olasz Intesa Sanpaolo 4,7%-os, az UniCredit 5,0%-os mínuszban van. Különösen nagyot, 7,5%-ot esett eddig a belga KBC, de a francia Credit Agricole is sokat veszített értékébõl (-4,9%), csakúgy, mint a Deutsche Bank (-3,5%).

Folyamatosan emelkednek a spanyol és olasz hozamok2012.07.23 08:57

Reggel még 7,35% körül, jelenleg azonban már 7,5% körül, új eurózóna csúcson jár a 10 éves spanyol kötvényhozam, azaz folytatódik a pénteken 7% körülrõl elindult jelentõs hozamemelkedési idõszak. Az olasz 10 éves kötvényhozam már 6,35%-nál jár a pénteki 6,18%-os zárás után. Az euró toávbbra sem tud talpra állni a dollárral szemben: a jegyzések 1,21 alatt járnak. A japán jennel szemben 94,4 körül csaknem 12 éves eurómélypontról beszélhetünk.A kockázatkerülés, illetve a menedékkeresés intenzitását jól mutatja az alábbi ábra, amely szerint a biztonságos(abb)nak ítélt német és francia 10 éves kötvényhozamok a történelmi mélypontot jelentõ 1,2%-ig, illetve 2% körülig süllyedtek, míg a periféria országok kötvényhozama tavasz óta újra emelkedõben van. Ez alól kivételt jelentett a portugál 10 éves hozam, de az is újra emelkedett az utóbbi egy-két hét során.A rövid távú államadósság finanszírozás miatti befektetõi aggodalmakat a 10 éves hozamnál jobban mutatja például a 2 éves kötvényhozam, amely a spanyolok esetén már 5,8% körülre emelkedett, azaz rendkívüli, lényegében kitermelhetetlen magasságba. Eközben a német 2 éves hozam már -0,1%-nál jár a másodpiacon.


Újabb spanyol régió szorul segítségre2012.07.23 08:49

Hétvégén újabb spanyol tartomány kért pénzügyi segítséget a központi kormányzattól. Ramón Luis Valcárcel, Murcia tartományi elnöke errõl tegnap beszélt. Murciának 200-300 millió euróra lehet szüksége, de valószínûleg Murcia nem az utolsó a segítséget kérõ tartományok sorában.


tovább a cikkhez...

Újra tombol az eurózóna adósságválsága, esik a forint2012.07.23 08:26

 


A német Der Spiegel értesülései szerint a Nemzetközi Valutaalap leállíthatja a Görögországnak szánt további hitelrészletek folyósítását, ami növeli annak esélyét, hogy az ország külsõ forrás nélkül kénytelen lesz teljes csõdöt jelenteni és kilépni az eurózónából. Az augusztusi-szeptemberi idõszak kifejezetten forró lesz az eurózóna számára. További részletek:


2012.07.23 08:24 Kiszállna az IMF a görögök megmentésébõl


Közben a hétvégén Spanyolországban Valencia után Murcia tartomány is központi segítséget kért adósságproblémái miatt (és további tartományok is erre szorulhatnak). Ez pedig növeli annak esélyét, hogy végül az egész spanyol államnak is külsõ segítségre lesz szüksége, nemcsak a bankrendszernek. Az eurózóna pénzügyminiszterei múlt pénteken utóbbit fogadták el.


2012.07.20 17:06 Jóváhagyta az eurózóna a spanyol bankmentõ csomagot


A spanyol tartományok külsõ segítségkérésérõl további részletek:


2012.07.23 08:49 Újabb spanyol régió szorul segítségre


A fenti fejlemények érthetõ módon újabb eladási hullámot indítottak már hajnalban a nemzetközi pénz- és tõkepiacokon. A vezetõ ázsiai részvényindexek 2-2,5%-os mínuszban járnak, az európai és amerikai határidõs "társaik" ennél mérsékeltebb (1-1,5%-os) csökkenést vetítenek elõre. A pénteki amerikai kereskedésben már érzõdött a spanyolok miatti feszültség.


2012.07.23 08:10 Amerikai sem kerülhette el a pesszimista hangulatot


Pénteken a spanyol tõzsdeindex 6%-os, az olasz 4,5%-os szakadást mutatott, a spanyol 10 éves államkötvény hozam pedig 7,3%-ig szárnyalt a reggeli 7% körülrõl. Ma reggel 7,40% fölé tovább emelkedett a hozam, olasz társa 6,30% körül jár hétfõ reggel. A spanyol hozam természetesen újabb csúcs a spanyolok eurózóna tagsága történetében.


2012.07.20 17:00 A spanyol hozamok már a magyar felett vannak


Az eurózónával kapcsolatos negatív hírek hatására az euró ma reggel 1,21 alá is benézett a dollárral szemben, ami újabb kétéves mélypontot jelent a pénteki 1,2150 körüli zárás után.


Újra tombol az eurózóna adósságválsága, esik a forint


A negatív hangulat a forintot is egyértelmûen elérte: az euróval szembeni jegyzések 288 fölé kapaszkodtak a péntek esti 286 körülrõl. A 288-as szint egyhetes forintmélypontot jelent.


Újra tombol az eurózóna adósságválsága, esik a forint


Ma reggel a cseh korona és a lengyel zloty csak minimális változást mutatott péntekhez képest az euróval szemben.


Újra tombol az eurózóna adósságválsága, esik a forint


A dollár szárnyalása és a forint esése azt eredményezte, hjogy a dollár/forint jegyzések 238 fölé emelkedtek a bankközi piacon, míg a svájci frank kurzusa 240-ig kapaszkodott vissza. Ezek a szintek szintén egyhetes forintmélypontot jelentenek.


 

Újra tombol az eurózóna adósságválsága, esik a forint

 

Forrás: www.portfolio.hu

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok