5 éves árfolyam
Gold Chart
1 éves árfolyam
Gold Chart
1 napos grafikon
Gold Chart

Zuhan az euró - Madrid 300 milliárd eurós mentõövet kérhet

2012.07.30. 09:28 - Piaci hírek

  Jacques Cailloux és Lefteris Farmakis, a Nomura stratégái a cég ügyfeleinek küldött elemzésükben leszögezték, azt várják, hogy a két ország "heteken belül" külsõ segítséget fog kérni. Jelenleg az tûnik a legvalószínûbbnek, hogy kezdetben hitelkereteket biztosítanak részükre. Ám az is lehetséges, hogy a másodlagos piacon államkötvényeket vásárolnak fel. A két szakember azonban nem hiszi azt, hogy az ESM eurómentõ-alap a jelenlegi formájában képes stabilizálni az euróövezet perifériáját. Az elemzõk továbbá azzal számolnak, hogy a piaci feszültség "jelentõsen eszkalálódni" fog, különösen miután ismeretessé válik, ahogy az euróövezet döntéshozói reagálni akarnak Spanyolország és Olaszország problémáira. Az, hogy mennyire helyesnek bizonyulhat a Nomura becslése, az egyik befektetési guru elemzése mutatja - folytatja a Handelsblatt. Eszerint a spanyol kötvények hozamainak 400 bázisponttal csökkenniük kellene ahhoz, hogy az ország fizetõképes maradjon. E becslést képviseli Bill Gross. Õ kezeli ugyanis a világon legnagyobb kötvényalapot a Pacific Investment Management Co.-nál.

 

Csütörtökön a tízéves spanyol kötvények hozamai 46 bázisponttal csökkentek, mégpedig 6,83 százalékra, miutánMario Draghi , az Európai Központi Bank elnöke kijelentette, az õ vezetése alatt álló bank mindent megtesz az euró megmentése érdekében. Gross pedig azt írta csütörtökön a Twitteren: "Nekik négyszáz bázispontra, vagy még többre van szükségük ahhoz, hogy hosszabb távra fizetõképesek maradjanak".Ám a spanyol kormány továbbra is derülátónak mutatkozik - összegez a Handelsblatt. Idézte Luis de Guindos gazdasági minisztert, aki szerint Spanyolország közép- és hosszú távon is hitelképe, és abban a helyzetben van, hogy vissza tudja fizetni a magas adósságait. Rövidtávon is képes kötelezettségeinek eleget tenni, és sohasem gondolt arra, hogy Spanyolországnak mentõcsomagra lenne szüksége.

 

A Reuters hírügynökség délutáni értesülése szerint a spanyol pénzügyminiszter Németországban tárgyalt egy teljes körû hitelcsomagról. A spanyol mentõcsomag 300 milliárd eurós lehet, és ez a bankoknak nyújtandó 100 milliárd eurót hitelen felül értendõ. A hírt a tisztségviselõk cáfolták.

A hír megjelenése után az euró/dollár árfolyam néhány perc alatt 1,232-rõl 1,227-ig esett.

Szerzõ: Világgazdaság Online

Kommentek

Felhasználónév:
E-mail:
Nem publikus
 
 

Hírlevél feliratkozás


Terméket elhelyeztük a kosárba!
Tovább vásárolok Vásárolok